Ga meteen verder naar de content Ga meteen verder naar het nieuws

Snel naar een categorie springen:

Openingsuren

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 09.00 - 18.00
Donderdag 09.00 - 18.00
Vrijdag 09.00 - 18.00
Zaterdag 10.00 - 17.00
Zondag Gesloten
Feestdagen 10.00 - 13.00

Praktische tips!

Hier kan U tips vinden over verschillende soorten bloemen en planten.
Mocht U toch nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Algemene tips voor bloemen en planten

Bloemen en planten zijn levende wezens dit wil zeggen dat ook zij moeten eten en drinken om gezond en sterk te blijven. En net zoals de meeste andere levende wezens hebben zij ook behoefte aan voldoende zonlicht.

Zorg er dus voor dat uw bloemen en planten elke dag genoeg zonlicht krijgen, dit wil weliswaar niet zeggen dat U ze rechtstreeks in de zon moet plaatsen. Voor sommige bloemen of planten is dat zelfs helemaal niet goed!

Niet alleen bloemen moeten eten en drinken, ook voor mensen is dit het geval - zoals U wel weet - dit wil niet zeggen dat bloemen zomaar op het menu mogen staan! Denk erom dat veel bloemen giftig zijn en zorg er dus voor dat uw kind of iemand anders niet van deze bloemen eet. Er zijn ook eetbare bloemen maar deze kan U vinden in speciale voedingszaken.

Boeketten

Onze boeketten bewaart U best op kamertemperatuur. Als U een boeket koopt voor een kennis, laat dit dan niet in de auto liggen als U naar huis gaat! Boeketten mogen niet in de vrieskou liggen, ook niet in de volle zon staan en niet in de wind staan. Een gekocht of gekregen boeket bewaard U best in een vaas met wat leidingwater. U kan ook best de bloemen aansnijden zoals vermeld bij de tips over snijbloemen.

Kamerplanten

Onder kamerplanten verstaan we alle soorten planten die U in de kamer heeft staan.

Voor elk van deze planten is het belangrijk dat U ze niet in de volle zon zet en ze ook nooit onder water laat staan. U dient de grond wel vochtig te houden maar er mag geen overtollig water in de pot blijven staan. Twee maal in de week geeft U ze best een klein beetje water, dit water zou ook naar een uur uit de pot moeten verdwenen zijn. U hoeft ze zeker niet meer water te geven dan nodig.

Orchideeën

De orchidee is een mooie bloem die snel verwelkt als U ze verkeerd behandeld. Maar met volgende tips kan U ze zeker een lange tijd houden!

Een orchidee heeft veel licht nodig maar mag niet in de felle zon staan. U kan ze ook best op kamertemperatuur bewaren. U dient ze steeds vochtig te houden maar , en dit is heel belangrijk, er mag geen overtollig water in de pot/schotel blijven staan! Een maal per maand dient U ze ook te bemesten. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld snijbloemen is dat een orchidee wel best regenwater krijgt in plaats van leidingwater. De kalk in het leiding water kan er namelijk voor zorgen dat de orchidee geen bloemen draagt.

Een orchidee kan meerdere keren per jaar bloeien, als ze gebloeid heeft dient u de tak ongeveer 20cm boven de grond af te snijden.

Planten in de tuin

Planten die in de tuin staan vereisen ook wat aandacht, vooral als de dagen lang en warm zijn.

De planten kan U best nooit met leidingwater besproeien, gebruik steeds regenwater of grondwater. Als het mogelijk is, dan kan U best de planten 's morgens vroeg en 's avonds laat als de zon er nog niet helemaal is water geven. Kan U dit niet, dan zorgt U er best voor dat U de planten zo dicht mogelijk bij de wortels water geeft en zeker niet op de bladen of bloemen giet, dit zou de planten wel eens kunnen verbranden waardoor ze gaan hangen.

Rozen

Voor rozen moet U dezelfde regels in acht nemen als voor de meeste snijbloemen maar ze verlangen ook wel wat speciale aandacht. Om de rozen lang mooi te houden kan U best de doorns van de steel snijden en ook de bladen van de steel halen.

Een vaak voorkomende opvatting is dat rozen warm of lauw water wensen, dit is helemaal niet waar! Integendeel, het zou de bloemen kunnen schaden! Dus geef rozen vers fris water en liefst dan nog een volle vaas.

Snijbloemen

Om snijbloemen gezond te houden is het belangrijk dat U het water van de bloemen elke dag ververst (U hoeft niet altijd het water te vervangen, U mag het ook wel eens bijvullen). U mag de bloemen ook snijbloemvoedsel geven maar niet meer dan 1 maal, anders zou U de bloemen teveel voedsel kunnen geven. Geef de snijbloemen ook nooit regenwater, maar gebruik leidingwater. In regenwater kunnen voedingsstoffen zitten de bloemen verzadigen. Als U deze tips volgt komt dat de houdbaarheid van de bloemen zeker ten goede.

Als U de bloemen net gekocht heeft en U wil ze thuis te toon stellen is het ook aangeraden om ze eerst aan te snijden,
dit wil zeggen: met een mes een klein stukje van de steel snijden.
Belangrijk hierbij is dat U dit niet met een schaar doet, een schaar kan namelijk de steel van de bloem pletten zodat het water niet meer zo goed kan geabsorbeerd worden.

Tulpen

Tulpen kunnen lang mooi blijven als ze goed worden onderhouden. Het is zelfs mogelijk dat de bloemen nog enkele centimeters groeien als ze in de vaas staan!

Om uw tulpen lang te houden is het belangrijk dat u ze ook aansnijdt nadat U ze gekocht heeft (zie snijbloemen) en ze niet te veel water geeft, een bodempje water is ruim voldoende. Wel moet U ervoor zorgen dat als het waterniveau merkbaar gezakt is, dat U het opnieuw bijvult.

Zijdebloemen

Ook de zijdebloemen vragen een beetje onderhoud om ze mooi te houden. Maar U hoeft ze alvast geen water te geven!

Het is mogelijk dat de bloemen na een tijd een beetje stoffig worden, als dit het geval is moet U ze gewoon wat afblazen met een haardroger. U kan ze best ook niet in direct zonlicht laten staan, dit kan de kleur van de bloemen aantasten. Is de kleur toch wat afgegaan? Dan kan U bij ons steeds een speciale spuitbus verkrijgen die dit weer oplost.